15-05: Gert Bosker individueel Bekerkampioen DDB

Een beetje ongewoon en onbescheiden je eigen kop boven een stukje te zetten. Het is niet anders iemand moet het doen. Of niet.

Dinsdag werd bij Hilko Koning de finale gespeeld tussen Siep Buurke en Gert Bosker. Siep was er helemaal fietsend  vanuit Eelde gekomen met op z’n rug een  metershoog mooi zelfportret van Hiko voor diens verjaardag een tijdje terug.  Door de kunstenaar zelf gemaakt. Dat is dubbelop geloof ik. Wel een mooi  gebaar voor zijn vriend. Toch mooi al 10 kilo afgevallen vertelde  Siep met enige trots zijn fietstochten verklarend. Gert had met Peter Boonstra nog even een 45 minutenloopje in laag tempo gedaan. Met  de fysieke voorbereiding zat het  dus wel snor. Voor deze  gelegenheid had Gert zich in het rode HDC. tenue gestoken met bijpassend kampioenschapscolbertje  Siep meestal goedlachs, in een ludiek Bommel-shirtje en zwart colbert met de kenmerkende morsige vlekken. Hoort bij Siep.

 

De partij was live te volgen. Hilko in al zijn enthousiasme over het damprogramma Kingsrow achter de computer in afwachting wat komen gaat, de matadoren en soms kemphanen achter het bord. Als goed gastheer had Hilko onze eisenpakket grotendeels ingewilligd met drankjes, hapjes  en borrelnootjes. Gescheiden toiletvoorzieningen en afzetlinten ontbraken echter. De partij verliep voorspoedig voor Gert. Hij had voor de aanval gekozen doet – ie wel vaker. Beste verdediging he. Een opening, meestal met verwisselende kleur,  die als erg degelijk bekendstaat kwam op het bord. Siep had  zichtbaar moeite een geschikt plan te vinden. Met de terugruil 25.38-32 bekende Siep min of meer het ongelijk van de opening. De spanning nam in het middenspel toe en de armworsteling om uit de ketting te blijven voor Siep ook. De problemen leken hem boven het hoofd te groeien. Het frequent toiletbezoek met op de achtergrond een klaterend waterval klonk  als muziek in de oren. Althans voor de zwartspeler. Machteloos moesten we toekijken hoe Hilko en de later als supporter bijgekomen Peter, direct bij iedere zet achter de computer kropen om de bevindingen van Kingsrow te raadplegen. Meint kwam net iets te laat ook nog even binnenwandelen. Op de 32e zet brak het verzet en een eenvoudige combinatie volgde. Al dacht de zwartspeler  wel erg lichtzinnig over het gewonnen afspel. Siep feliciteerde op de 48e zet sportief de nieuwe winnaar. In afwachting van de felicitaties kwamen Hilko en Peter opgewonden als kleine kinderen juist toegesneld voor een oorwassing. Geen tijd voor enige trots.  Bizar eigenlijk  hoe bestaande damwetten gemakkelijke aannames, door het ijzersterke damprogramma Kingsrow eenvoudig onderuitgeschoffeld worden. Emotie speelt een grote rol bij  stellingsinschatting bleek wel weer. De stelling was helemaal nog zo kritiek. Om maar te zwijgen van de combinatieve missers in deze partij. Het blijft mensenwerk.  Al mag de eenvoudige, gemiste combinatie op de 36e zet de zwartspeler zich wel aanrekenen.

Gert kampioen.  Bescheidenheid siert een mens. Als Herm Jan  in de eerste ronde niet zo vriendelijk was geweest en notabene op de voorlaatste zet  een vernietigende remise combinatie had genomen dan hadden we nu een andere winnaar gehad. De charme van een bekertoernooi zalk maar zeggen. Geluk hoort erbij.