Alberto Waterink Drents kampioen eerste klasse

Hans van Gijssel

Verrassende ontknoping.

De laatste ronde van het Drentse kampioenschap bleef spannend tot het eind toe.

Gerhard Dunning moest nog een ingehaalde partij tegen Lisa Scholtens afwerken. Hij zag op de 21e zet schijfwinst over het hoofd, maar in het verdere verloop kwam hij sterk opzetten. Lisa moest een schijf offeren om dam te voorkomen. Uiteindelijk kwam er een vier om drie op het bord met voor beiden een dam. Lisa had vanaf de 60e zet meerdere kansen om een punt te scoren (dam naar veld 46 brengen), maar vijf zetten later ging zij op een sneue manier alsnog de boot in met een vangstelling.

En hoe was het alweer met de slotronde? Jan Bazuin moest het opnemen tegen Geert Kleine, waarbij de winnaar kampioen zou worden. Alberto Waterink was alleen gebaat bij remise want dan zouden barrages volgen als hijzelf zou winnen.

Alberto nam het in de laatste ronde op tegen Leon van der Lans. Reeds op de 13e zet blunderde Leon, waarna een Haarlemmer volgde en Alberto alvast rust kon nemen voor een eventuele barrage. Ondertussen streden Jan en Geert voor wat ze waard waren. Beiden namen geen risico, want een foutje betekende einde verhaal. Na de 50e zet kwam er een vier om vier op het bord met beiden een dam, waarbij Jan het nadeel had dat zijn drie schijven achter de lange lijn stonden. Op de 70e zet miste Geert de winst en directe kampioenschap (de dam op veld 23 zetten) waarna Jan naar een één om drie toewerkte. Een beetje vergelijkbaar met de laatste ronde van het WK afgelopen najaar waarbij Groenendijk het wereldkampioenschap miste (ook in een vier om vier stand).

Het uiteindelijk resultaat was dus dat Alberto, Geert en Jan gelijk eindigden en barrages de doorslag moesten brengen. Alberto en Geert speelden gelijk tegen elkaar en wonnen beiden van Jan, zodat Jan uitgeschakeld werd voor de titel. In de beslissende barrage wist Alberto van Geert te winnen. Een geweldige prestatie waar van te voren geen rekening mee werd gehouden! En dan te bedenken dat hij pas in het seizoen 2010/2011 is gaan dammen! Hij kwam tijdens de eerste ronde gewoon eens kijken (hij was toen natuurlijk ook nog chauffeur van zoon Nick) en wilde wel een potje dammen en hij kreeg er gelijk aardigheid aan en kon direct als lid genoteerd worden. Halverwege het seizoen begon hij steeds beter te draaien en hij eindigde het seizoen gelijk als eerste in de C-groep. En nu dus kampioen van Drenthe. Het kan snel gaan…… Zeker training gehad van Nick ???

Ook het vermelden waard is het feit dat in de hoofdklasse ook barrages nodig waren en hier Leo Peters (hij was de enige HDC´er die deelnam) de uiteindelijke winnaar werd.