7-12: GRONINGSE DAMTITEL OPNIEUW NAAR HOVING UIT GRONINGEN

Na exact twee maanden van strijd is het Gronings damkampioenschap 2017 ten einde. Niet geheel tegen de verwachting in greep Nick Hoving (25) van damgenootschap ‘Het Noorden’ uit Groningen de titel en dat maar liefst voor de vijfde maal: ook in de jaren 2010, 2012, 2013 en 2015. Tussendoor slaagden Michiel Kroesbergen uit Groningen (2011), Nico Werkman uit Baflo (2014) en Danny Staal uit Groningen (2016) erin de macht naar zich toe te trekken

Het kampioenschap in de hoofdklasse kende dit jaar een sterke bezetting met zes deelnemers. Op basis van persoonlijke ratingcijfers was Hoving de grote kanshebber van het gezelschap en die kwalificatie maakte hij van meet af aan ook waar. Hij startte het toernooi met drie zeges achtereen en bouwde daarmee een stevige voorsprong op. In de vierde ronde had hij de titel bij winst al kunnen bemachtigen, maar dat lukte niet: remise tegen Rene Wijpkema. In de slotronde remiseerde Hoving probleemloos tegen titelverdediger Danny Staal en dat was voldoende om de titel veilig te stellen. Met een punt minder finishte Siep Buurke van damclub ‘Houdt Stand’ uit Hoogezand op de tweede plek. Meervoudig oud-kampioen Nico Werkman en titelverdediger Staal eindigden met evenveel punten op de derde plaats. In een noodzakelijke herkamp van twee sneldampartijen toonde Werkman de meeste veerkracht en slagvaardigheid: hij behaalde de maximale score. Daarmee was de derde positie op het podium voor de Bafloër.

De eindstand van het Groninger kampioenschap 2017 ziet er als volgt uit:

 1. Nick Hoving                        Groningen                  8 pnt.
 2. Siep Buurke                         Eelde                            7  “
 3. Nico Werkman                   Baflo                             5  “
 4. Danny Staal                         Groningen                  5  “
 5. Rene Wijpkema                  Groningen                  4  “
 6. Jouke de Haan                   Grijpskerk                   1  “

Bafloër Fenno Werkman pakt Eerste Klasse-titel

In dezelfde periode werd ook het eerste klasse-kampioenschap uitgevochten door acht spelers, waarvan driekwart afkomstig van de damvereniging Warffum. Regerend kampioen Gezinus Bottema uit Warffum kwam met 2 punten uit 3 wedstrijden erg moeizaam uit de startblokken en bleef ook daarna ondermaats presteren. Halverwege het toernooi maakte Bafloër Fenno Werkman zich los van het achtervolgende peloton en die voorsprong gaf hij ook niet meer prijs. Bij aanvang van de slotronde waren er nog drie theoretische kanshebbers -naast Werkman waren dat Jack Westerdijk en Jan Starke- voor de titel, maar toen Werkman zijn clubgenoot Bottema die avond in het Denksportcentrum te Groningen klop gaf, hadden de beide anderen het nakijken. De onttroonde Bottema eindigde uiteindelijk als vierde in het totaalklassement. Van de andere vier Warffum-spelers kwam Eddy Groenhagen met een score van zes punten en de meeste SB-punten het verst. Ondanks dat Joop van der Heide een aantal goede partijen speelde, zag hij geen kans tot scoren te komen.

De eindrangschikking in de eerste klasse luidt:

 1. Fenno Werkman Baflo                           12 pnt.
 2. Jack Westerdijk Appingedam               10  “
 3. Jan Starke Oude Pekela                           9  “
 4. Gezinus Bottema Warffum                     7  “
 5. Eddy Groenhagen Warffum                   6  “    (SB 34)
 6. Anko Sterenberg Uithuizermeeden      6  “    (SB 28)
 7. Rudolf Schwab Westeremden                6  “    (SB 26)
 8. Joop van der Heide Uithuizen               0  “

Op feestelijke wijze reikte PGD-voorzitter Nico Werkman direct aansluitend na afloop van de laatste partij de prijzen uit. In de hoofdklasse waren dat door een sponsor beschikbaar gestelde geldprijzen en in de eerste klasse de traditionele vleesproducten. Voor de beide kampioenen was er vanzelfsprekend ook de wisselbeker.